Rettigheder som patient
Du har de samme rettigheder, uanset om du får behandling i eHospitalet eller på et af regionens øvrige sygehuse. Vi har samlet information om dine basale rettigheder her på siden. Du kan også læse mere og se film om dine rettigheder på regionens hjemmeside.
Alle sundhedspersoner har tavshedspligt. Det betyder, at de ikke må dele oplysninger om dig med andre (det gælder både andre sundheds-personer, dine pårørende og fremmede).
Tavshedspligten gælder for oplysninger om dit helbred, private forhold og andre fortrolige oplysninger.
For at give dig den bedste behandling kan vi have brug for at dele oplysninger om dig, med andre ansatte i sundhedsvæsenet. De oplysninger vi deler, vil være vigtige for din behandling. Du skal som hovedregel give tilladelse til, at vi deler oplysninger om dig.
Se film om tavshedspligt og læs mere på regionens hjemmeside
Det er altid dit valg, om du vil undersøges og behandles. Du bestemmer også om sundhedspersoner må dele oplysninger om dig med deres kolleger. Vi skal som hovedregel sikre, at vi har din tilladelse – det kaldes 'informeret samtykke'.
Du skal give informeret samtykke
- Før en undersøgelse eller behandling går i gang eller fortsættes – det gælder også, når der anvendes digitale løsninger
- Hvis vi har brug for at dele oplysninger om dig med andre.
For at du kan give et informeret samtykke, skal du have grundig information om behandlingen eller om de oplysninger, vi har brug for at dele.
Et samtykke kan være skriftligt eller mundtligt. Dit samtykke bliver gemt i din journal.
Undtagelser
Der kan være situationer, hvor du ikke har givet et samtykke. Det kan for eksempel være i en situation, hvor du er bevidstløs.
I sådan en situation kan det være nødvendigt at give dig behandling og dele oplysninger om dig uden dit samtykke. Vi tager, så vidt muligt, højde for dine interesser og behov.
Som patient har du en journal, hvor oplysninger om dine undersøgelser og behandlinger bliver gemt. Hvis du er over 15 år og har NemID, kan du på sundhed.dk læse hele din sygehusjournal uanset, hvor du har fået behandling.
Find din journal på sundhed.dk
Hvis du ikke har NemID
Hvis du ikke har NemID og gerne vil have en kopi af din journal, kan du kontakte den afdeling, der har stået for din behandling. Her kan du bede om din journal – det kaldes at få aktindsigt.
Læs mere om journal og aktindsigt
Muligheder med Min Sundhedsplatform
På "Min Sundhedsplatform" kan du læse de dele af din journal, der omhandler sygehuse i Region Sjælland eller Region Hovedstaden.
'Min Sundhedsplatform' giver dig også flere muligheder for at følge med i din behandling. Du skal have NemID for at brug platformen.
Vi har fokus på, at din behandling sker på bedst mulig vis. Der kan dog opstå situationer, hvor noget går galt, og du som patient bliver skadet eller udsat for en risiko. Det kalder vi en "utilsigtet hændelse"
Eksempler på hændelser
- At symptomer bliver overset
- At patienter forveksles på grund af næsten ens navne
- At medicin bliver givet forkert
- Alle sundhedspersoner har pligt til at indberette en utilsigtet hændelse.
Som patient eller pårørende kan du hjælpe sundhedsvæsenet ved at indberette hændelser, hvor noget er gået galt.
På den måde kan du bidrage til, at samme fejl ikke sker for andre patienter.
Indberet utilsigtet hændelse
Som patient har du mulighed for at klage og søge erstatning.
Du kan klage over hele eller dele af din behandling. Du kan også klage over forhold som for eksempel:
- information
- ventetid
- rengøring
- forplejning.
Du kan søge om erstatning, hvis du er kommet til skade i forbindelse med din behandling.
Kontakt
Adresse
Ring til os
Opdateret fredag den 17. mar. 2023